Yücecengiz

Lazer Kesim Nedir?

Özellikle son yıllarda pek çok farklı alanda kullanılan lazer kesim makinaları, gerek kalıp ihtiyacının ortadan kaldırılması, gerek maliyetleri düşürüyor olması, gerekse de kısa süre içerisinde büyük işler yapılabiliyor olması sebebiyle yaygın olarak tercih ediliyor. Bir yandan da hem kişisel kullanım için, hem de endüstriyel kullanım için uygunlar. Peki lazer kesim nedir ve lazer kesim makinası hakkında neler bilmemiz gerekiyor? Sizler için lazer kesim hakkında tüm merak edilenleri araştırdık ve merak edilen soruları cevaplandırmaya çalıştık…

Lazer Kesim Makinası Nedir?

Lazer kesim makinası metal, ahşap, pleksi, cam ve daha pek çok materyali lazer ışınlarını kullanarak kesmeye, kazımaya, yakmaya ve şekil vermeye yarayan bir makinedir. Makine içerisinde yer alan cam tüp ya da metal tüpte bulunan lazer kaynağına elektrik verilir ve böylelikle ışın oluşur. Oluşan ışın istenilen alana ayna ve mercekler yardımıyla iletilir ve böylelikle kesim işlemi gerçekleşir. Çok uzun yıllardır pek çok sektörde kullanılan lazer kesim makinaları, hemen hemen her sertlik düzeyine sahip olan malzemenin üzerinde işlem yapabilir.

Lazer kesim makinasını 5 temel parça oluşturur. Bu temel parçayı şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Lazer kaynağı
  • Makina gövdesi
  • Kontrol kartı
  • Soğutma, güç kaynağı ve vakum motoru
  • Hareketli motorlar

 

Lazer kesim makinalarında farklı ebat ve özellikler bulunabilir. Ev tipi kullanım için uygun olan mini lazer kesim makinaları bulunduğu gibi, endüstriyel amaçla kullanılan sanayi tipi lazer makinaları da mevcut.

Lazer Kesim Makinası Çalışma Prensibi

Lazer kesim makinaları hem kişisel kullanımda, hem de endüstride pek çok açıdan kolaylık sağlamış durumda. Her geçen gün yaygınlaşıyor ve pek çok alanda geleneksel yöntemlerin yerini alıyor. Fakat lazer kesim makinası nasıl çalışır anlayabilmek için biraz teknik bilgilere göz atmak gerekiyor…

Teknik olarak incelemek gerekirse, lazer kesme süreci aslında bir termal ayırma süreci olarak da adlandırılabilir. Malzemenin üzerine vurulan lazer ışını, malzemenin yüzeyini o kadar yüksek bir sıcaklık ile ısıtmaktadır ki, malzeme ya erimekte ya da tamami ile buhar olmaktadır. Burada gerçek kesim süreci, lazer ışını belirlenmiş olan malzemeye işlediğinde başlar. Lazer sistemi ile önceden seçilmiş ve tamamlanmış olan geometri izlenir ve böylelikle malzemenin ayrılma süreci de gerçekleşmiş olur. Lazer kesim makinaları üzerinde, seçili geometrinin izlenmesini sağlayan, X ve Y eksenlerinde hareket edebilen bir kesim kafası bulunur.

Burada lazer kesimin önemini anlayabilmek için plazma kesim ile lazer kesim arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Şöyle ki; plazma kesim yalnızca çeşitli metalleri kesmek için kullanılan bir yöntem. Oysa lazer kesiciler kesme işleminin dışında kazıma, düzeltme, yakma ve kaynatma gibi başka işlemleri de yapabiliyor. Aynı zamanda lazer kesim makinaları, plazma kesim makinalarından çok daha yüksek bir toleransa sahiptir. Bu da metal bozulmasının daha az olacağı anlamına gelir. Bu sayede çok ince saclar bile kesilip kazınabilir. Örneğin delikli sac üretiminde lazer kesim makinaları kullanılmaktadır.

Lazer Kesim Nasıl Yapılır?

İster küçük bir üretici olun isterseniz de büyük bir şirket, lazer kesim nasıl yapılır öğrendiğinizde işlerin ne kadar kolaylaştığını anlamanız hiç de zor olmaz. Herhangi bir malzeme üzerinde lazer kesim makinesi ile işlem yapabilmek için öncelikle bir desen ya da geometri belirlenmiş olmalıdır. Söz konusu geometri ya da desen makinaya tanımlandıktan sonra, makinenin kontrol kartı aracılığıyla lazer kesimi işlemi başlatılabilir. Lazer kesim işlemini, temelde bir yakma işlemi olarak değerlendirmek mümkün. Çünkü malzemeler yüksek ısı ve basınç altında yanarak erir ve böylelikle istenen tasarım ya da şekil ortaya çıkarılmış olur.

Lazer kesim makinalarını tek bir alan üzerinden değerlendirmek doğru değil. Çünkü bu makinalar bugün mühendisler, tasarımcılar, sanatçılar ve çok daha fazlası tarafından kullanılıyor. Eskiden geleneksel yöntemlerde büyük parçaları kesmek hem çok fazla vakit alıyor hem de bunun için çok fazla işgücü kullanmak gerekiyordu. Oysa günümüzde böyle bir durum söz konusu değil. Prototipler oluşturmak ve bunları üretim sürecine hazırlamak için bugün büyük şirketlerin tercih ettiği en kullanışlı yöntem bu. Aynı zamanda küçük üreticiler kendi DIY projeleri için lazer kesim makinelerini yaygın olarak kullanıyor.

Lazer Kesim Makinası ile Neler Yapılabilir?

Lazer kesim makinelerinin bu kadar yaygın olmaya başlamasının sebebi, tek bir makine ile çok sayıda işlemin yapılabiliyor olması. Yani lazer kesim makinası ile neler yapılır öğrendiğiniz zaman, aslında ne kadar kullanışlı olduğu da anlaşılıyor… Lazer kesim makinaları ile her türlü materyalden her türlü ürün oluşturulabilir. Dolayısıyla bu makina ile yapılabileceklerin kısa bir listesini yapmak çok da mümkün değil. Çünkü bu makinalar sınırsız bir üretim yelpazesi sunuyor. Yine de bu lazer kesimin en çok kullanıldığı alanlarda, neler yapılabileceği konusunda şöyle bir liste yapalım:

  • Hediyelik eşya ve DIY ürünleri
  • Mobilya başta olmak üzere ev ürünleri ve dekoratif eşyalar
  • Tekstil ürünleri
  • Bilgisayar donanımları.

 

Elbette bunlardan çok daha fazlası bugün lazer kesim makineleri ile üretiliyor. Lazer kesim makinelerini görebilmek için artık herhangi bir sektöre bakmak yeterli.

Lazer Kesimin Avantajları Nelerdir?

İlk üretilen lazer kesim makinesinden günümüze kadar teknolojik olarak pek çok şey değişti. Dolayısıyla günümüzdeki makineler pek çok şey yapabiliyor. Günümüzde üretilen lazer kesim makinası çalışma prensibi ve özellikleri düşünüldüğünde, öne çıkan avantajlarından şu şekilde bahsetmek mümkün:

  • Seri üretim gerçekleştirmek mümkün
  • Kusursuz üretim gerçekleştirilebilir
  • Üretim maliyetleri düşer
  • Yüzeylerde pürüzsüz görünüm yakalanabilir
  • İnsan gücüne duyulan ihtiyaç azalır

 

Lazer kesim makinaları 24 saat süreyle çalışma kapasitesine sahip oldukları için hem kısa vadede, hem de uzun vadede geleneksel yöntemlere oranla çok daha ekonomik cihazlardır.

Lazer Kesim Makinası Neleri Keser?

Lazer kesim makinelerinin en büyük avantajı, çok çeşitli ve farklı sertlik seviyesine sahip olan malzemeler üzerinde kesim, yakma, kazıma ve daha pek çok işlemi yapabilmesidir. Lazer kesim makinesinin kesilebileceği malzemeleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Metal, sac levha ya da alüminyum
  • Karton
  • Pleksi
  • Ahşap
  • Plastik
  • Kağıt
  • Paslanmaz çelik
  • Kumaş

 

Tüm bunlar dışında daha pek çok malzemeyi kesen lazer kesim makinaları bugün halihazırda revaçtayken, gelişen yeni teknolojiler ile birlikte çok daha yaygın şekilde kullanılacak gibi görünüyor.