Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Solvent kullanmadan ürünlerin boyanıp kullanımadan hazırlanıp piyasaya sürülmesine elektrostatik toz boya kaplama işlemi denir. Bu işlem esnasında kullanılan toz boya hava akımıyla birlikte toz boya tabancası aracılığıyla pülverize edilir. Statik elektrik yüklemesi yapılan toz boya uygulama yapılacak alana eşit ve pürüzsüz bir şekilde kaplanır. Fazla püskürtülen toz boya ise kabin içinde yer alan emme teknoloji sayesinde havadan ayrılıp tekrar kullanmak üzere değerlendirilir. Bu geri kazanma teknoloji sayesinde ekonomik bir avantaj yaratılır.

Toz boya ile kaplanan ürün pişirme fırınına alınarak ısıl işleme tabi tutulur. Yüksek ısıya maruz kalan toz boya akışkan bir hale gelerek kimyasal sertleşmeyle uygulanan alana yapışır.

Toz Boya Tekniğinin İşlem Verimliliği

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi fazla püskürtülen toz boya emme teknolojisiyle geri kazanıldığı için %100’e yakın bir verim sunar. Bu işlemi yaş boya uygulamasıyla kıyaslayacak olursak ortalama 1/2 ile 1/3 arasında değişen bir malzeme verimliliği sunar.

Toz boya yapısı gereği sağladığı üç önemli avantaj ile otomatik uygulamaya çok uygundur.

– Elektrostatik metod; sarma etkisiyle uygulanan alanı homojen bir şekilde kaplayarak kusursuz bir uygulama sunar.

– Köşe ve girinti gibi uygulama zorluğu sunan alanlara ulaşması kolaydır.

– Uygulama esnasında damlatma yapmadığı için süreci basitleştirir.

Toz Boyanın Üstünlüğü

Toz boya filmi sahip olduğu Thixotropic özellikleriyle ciddi bir homojen yayılma ve sertleşme avantajı sunar. Bu sayede elde edilen kaplama dış etmenlere ve pas, aşınma gibi fiziksel sorunlara karşı daha dayanıklı hale gelmiş olur.

Çevrenin Korunması

Toz boya buharlaşabilen organik madde barındırmadığı için çevreye zarar vermeyen bir uygulamadır. Bu anlamda normal boyama yöntemleriyle kıyasladığımızda atık sorunu, baca kanal temizliği, depolama ve işçi sağlığı gibi konularda da ciddi bir avantaj sunar.

İşletme Ekonomisi

Uygulama esnasında boya kaybı oldukça düşük olduğu için işletme ekonomisine önemli katkılar sunar.

– Fazla sıkılan toz boya emme teknolojisiyle geri kazanılır.

– Astar boyamaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

– Toz boya üreticisinden alındığı gibi doğrudan kullanılır. Solvent vb. kimyasallarla karıştırılma ihtiyacı duymaz.